Experți

Gabriel-Badescu.jpg
Gabriel Badescu

Gabriel Bădescu este profesor universitar, director al Centrului pentru Studierea Democrației și membru al departamentului de științe politice din Universitatea Babes-Bolyai. Este licențiat în matematică și sociologie, are un doctorat în sociologie, a fost bursier Fulbright la University of Maryland, College Park, si a urmat specializări în statistică socială la University of Michigan, Ann Arbor. Între 2009 și 2010 a coordonat Agenția pentru Strategii Guvernamentale, iar între 2011-2013 a fost membru al Consiliului Național al Cercetării Științifice. Publicațiile sale din ultimii ani includ teme de socializare politică, capital social, societate civilă, migrație de muncă și scientometrie.

Paul-Sum.jpg
Paul Sum

Paul E. Sum este profesor de Știinte Politice și șeful departamentului de Știinte Politice și Administrație Publică de la University of North Dakota, avand un doctorat în Știinte Politice obținut la Northwestern University in 1996. În ultimii ani, Paul Sum a colaborat cu U.S. Agency for International Development, World Bank, Council of Europe, OSCE, Democracy International, National Democratic Institute, World Learning, International Research & Exchanges Board, and American Council for Learned Societies, iar în 2009-10 a fost bursier Fulbright in Romania. În prezent, prof. Sum este Chair for the Society for Romanian Studies din cadrul American Political Science Association. Cercetarile sale includ teme precum rolul culturii politice în democratizare, migrație de muncă, socializare politica, rolul ONG-urilor în dezvoltarea capitalului social.

Salat-Levente1-150x150.jpg
Levente Salat

Levente Salat este profesor universitar în cadrul Departamentul de Științe Politice și prodecan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din Universitatea Babeș-Bolyai. Deține un doctorat în filosofie politică, obținut în 2001 la Universitatea Babeș-Bolyai. Predă etnopolitică, teoria IR, multiculturalism și comunicare interculturală. Este președinte al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un ONG independent înființat în anul 2000, activ în domeniul problemelor minorităților și al relațiilor interetnice din România.

cosmin_marian.jpg
Cosmin Gabriel Marian

Cosmin Marian este profesor universitar cu specializarea în metode de cercetare în știintele sociale și politică comparată. Este licențiat în Știinte Politice și are un doctorat în Sociologie la Universitatea Babes-Bolyai. în prezent este director al departamentului de Științe Politice din cadrul FSPAC, UBB Cluj.

cornelban.png
Cornel Ban

Cornel Ban este conferențiar în Științe Politice la Frederick S. Pardee School for Global Studies de la Boston University. Este și codirector al Global Economic Governance Initiative și membru al Center for Finance, Law and Policy de la aceeași universitate. Cornel este dublu licențiat al UBB (în Drept și Engleză), precum și un doctorat de la University of Maryland (College Park). Înainte de a ocupa poziția de la Boston University în 2012, a fost cercetător la Brown University și codirector al programelor de studii de dezvoltare. A publicat în jurnale peer reviewed precum Journal of Common Market Studies, Governance, Review of International Political Economy, International Migration and East European Politics and Society pe teme precum instituțiile economice internaționale, crizele financiare internaționale, politici economice de dezvoltare în Brazilia, Spania și Romania, democratizare în Europa Centrală și de Sud sau aspectele economice ale migrației transnaționale. Cartea sa Ruling Ideas: How Neoliberalism Goes Local este în curs de aparție la Oxford University Press în iunie 2016. În 2014 a publicat la Editura Tact o carte premiată despre istoria economică a României (Dependența și dezvoltare: Economia politică a capitalismului romanesc).

George Jiglau.jpg
George Jiglău

George Jiglău este lector universitar, cu un doctorat in Științe Politice obținut în 2013 la Universitatea Babeș-Bolyai. Deține o licență în Științe Politice la UBB Cluj (2006), un masterat în Științe Politice la CEU Budapesta (2007), un masterat în Comunicare și Studii Multiculturale la UBB (2009). A scris și a editat o serie de volume și articole publicate în reviste din țară și din străinatate pe teme precum alegerile și sistemele electorale, partidele și sistemele de partide, relații interetnice, politici energetice si fenomenul de saracie energetica.

Bogdan-Radu.jpeg
Bogdan Radu

Bogdan Radu este lector în Știinţe Politice şi a obţinut un doctorat de la Universitatea din California, Irvine în 2007 şi un masterat în Politici Europene de la Universitatea din Manchester în 2001. Interesele sale de cercetare includ atât teme din politică comparată, cât şi din sfera relaţiilor internaţionale. Bogdan Radu a scris mai multe articole publicate în reviste de specialitate pe teme legate de valori politice şi religioase în democraţiile în tranziţie atât din Europa Centrală şi de Est, cât şi din Estul Asiei, cultura politică a tinerilor din România, şi atitudini față de sistemul politic. Ȋn ultimul an, Bogdan Radu a iniţiat o cercetare pe tema culturii politice în relaţiile internaţionale, o tema puţin studiată şi interdisciplinară. Ȋn cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Bogdan Radu predă cursuri de Introducere în Relaţii Internaţionale şi Teorii ale Relaţiilor Internaţionale, şi un curs despre Dezvoltarea Economică și Tranziţia Democratică în Taiwan. Bogdan Radu este de asemenea responsabilul programului de masterat în Dezvoltare Internaţională, care a început în 2010.

Petruta-Teampau.jpg
Petruţa Mădălina Teampău

Lector universitar din 2009, cu un doctorat in antropologie obtinut in 2008 de la Universitatea Babes-Bolyai, teza avand titlul ,,Corp si Discurs Ideologic in Romania Postcomunista”, Petruța Teampău predă cursuri de antropologie politică, metodologie calitativă și studii de gen. Interesele ei de cercetare includ antropologia urbana, studiile de comunitate și studiile de gen. Dintre publicatiile recente amintim ,,Sulina Traita de Panait Zachis” (Cluj-Napoca, EFES 2010), și ,,Sulina, alta lume, alta viața” (Cluj-Napoca, EFES 2011). Local cosmopolitanism. Global orientations of the local in evolving governance (cu Kristof van Assche), Springer Books, 2014. "Pirates, Fish and Tourists: the Life of Post-Communist Sulina" (cu Kristof van Assche), in The Bio-politics of the Danube Delta, Lexington Books, London, Editors Constantin Iordachi, Kristof Van Assche, 2014, pp. 185-196. “Shape your body, shape your life! Imaginarul feminin si discursurile corporalitații în Romania postsocialista”, în Istoria recenta altfel: perspective culturale, Andi Mihalache, Adrian Cioflanca (coord.), Iași: Editura Univ. Al. I Cuza, 2013, pp. 903-928.

anca-sinea.jpg
Anca Sinea

Anca Sinea este cadru universitar asociat departamentului de Științe Politice al FSPAC din Universitatea Babeș-Bolyai. Este doctor și cercetător în Științe Politice, studiind rolul activ regional al României în ceea ce privește politica energetică europeană. Anca Sinea este dublu-licențiată în Relații Internaționale (SNSPA, București) și Științe Politice (Université Paris X) și are o diplomă de masterat în domeniul Relațiilor Internationale la Academia Diplomatică din Viena și Universitatea din Viena. Printre domeniile sale de interes se numără politicile de resurse, diplomația energetică, protocolul diplomatic și geopolitica. În cadrul CSD deține expertiza pe relații internaționale și securitate națională. În această calitate a coordonat propunerile experților CSD/FSPAC în legătură cu Strategia Natională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019. De asemenea, a luat parte la cercetări și proiecte diverse pe teme precum securitatea națională, reforma electorală sau comportamentul de vot al românilor și platforma Votul Meu.

Florin Fesnic CSD.jpg
Florin Feşnic

Florin Feșnic este cercetător la Centrul pentru Studierea Democraţiei din cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al UBB Cluj. Printre interesele sale de cercetare se numără educaţia civică, democratizarea, designul instituţional, sociologia politică, comportamentul electoral, partidele şi sistemele de partide, determinanţii şi consecinţele politice ale modernizării, paradoxurile politice şi scientometria. Printre publicaţiile sale recente se numără „The Democratic-Liberal Party as a Successful Catch-All Party” (2011), în Ronald King şi Paul Sum (editori), Romania under Băsescu, Lexington Books, şi „Can Civic Education Make a Difference for Democracy? Hungary and Poland Compared” (Political Studies 64, 4, 966-978, DOI: 10.1111/1467-9248.12215) şi “This time it’s different? Effects of the Eurovision Debate on young citizens” (cu Jürgen Maier, Thorsten Faas, Carmen Greab, et al., Journal of European Public Policy 25, 4: 606-629. DOI: 10.1080/13501763.2016.1268643).


mihut.jpg
Georgiana Mihuț

Georgiana Mihuț este asistent de cercetare în Boston la Center for International Higher Education și student doctoral în domeniul învățământului superior la universitatea Boston College în SUA. Georgiana a absolvit programul masteral Erasmus Mundus in Research and Innovation in Higher Education, programul masteral în Educație și Globalizare în cadrul Universității Oulu, Finlanda, și studiile de licență în domeniul Științelor Politice din cadrul universității Babeș-Bolyai. Georgiana a colaborat profesional cu instituții precum World Bank, Erasmus Mundus Student and Alumni Association, Swedish Council for Higher Education, Parlamentul Germaniei, și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Superior din Romania.

Angi_poza.jpg
Daniela Angi

Daniela Angi este doctor în sociologie, doctoratul fiind susținut la Institutul de Filozofie și Sociologie din cadrul Academiei Poloneze de Științe, Varșovia, Polonia. Temele centrale care fundamentează activitatea sa de cercetare a Danielei Angi sunt societatea civila și tematici asociate, precum capitalul social și implicarea civică a tinerilor. De asemenea, activitatea sa recentă de cercetare aplicată și științifică include subiecte legate de cetățenie și de diferite aspecte ale educației (educația civică, educația pentru democrație și probleme structurale ale sistemului de educație, precum inegalitatile si abandonul școlar).

Toma-Burean.jpg
Toma Burean

Toma Burean este asistent universitar al Departamentului de Științe Politice, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. A obținut un doctorat în 2014 la Școala Postuniversitară de Științe Sociale, Academia Poloneză de Științe. A absolvit un Masterat de Știinte Politice la CEU, Budapesta. Domeniile de interes sunt reprezentare politică, comportament politic, atitudini politice ale tinerilor și migrație.

Corina Murafa.jpg

Corina Murafa este expert in politici energetice cu mai mulți ani de experiență în companii multinaționale, organizații internaționale și think tank-uri. A fost consultant pentru Banca Mondială și Cancelaria Primului Ministru, pentru Ministerul Finanțelor Publice, și alte instituții, colaborând totodată și cu Ministerul Energiei, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Deloitte, OMV Petrom, Societatea Academică din România, etc. Are ca domenii principale de expertiză afacerile europene în energie, guvernanța corporativă a companiior de stat, drepturile consumatorilor de energie. A studiat la București, Berlin și New York, deținând un Master în Politici Economice Europene de la Hertie School of Governance. Este doctorand la Academia de Studii Economice din Bucuresti, cercetarea sa concentrându-se pe instrumente de atragere a investițiilor in energie la nivelul Uniunii Europene.

dana trif.jpg
Dana S. Trif

Dana Silvina Trif este cercetător asociat Centrului pentru Studiul Democrației. Are interese de cercetare multiple, cuprinzând cateva discipline. Domeniul său de expertiză este cel al Relațiile Internaționale (RI) cu accent pe teoria discursului și ideologie, teorie RI, politica internațională de securitate, drept internațional penal, metodologii interpretative în științe sociale și metode calitative de cercetare sociopolitică, precum și filozofia științelor sociale. Dana Trif este triplă licențiată în științe sociale și artă, economie și literatură, cu un Masterat în Relații Internaționale (Bremen 2008) și un doctorat în științe politice acordat în 2015 de către Freie Universität Berlin.Dizertația sa, o analiză a hegemonizării spațiului discursiv al politicii de securitate O.N.U., a fost distinsă cu premiul anual al Fundației Überlebensrecht. Proiectele sale de cercetare au fost susținute financiar, printre alții, de către Fundația Heinrich Böll și Dahlem Research School.

sorana-constantinescu.jpg
Sorana Constantinescu

Sorana Constantinescu este doctor în Sociologie, absolventă a programului de masterat de Proiectarea Cercetării și Analiza Datelor derulat de FSPAC. Interesale sale de cercetare includ metode implicite aplicate în științe sociale, stereotipuri și studii de gen.

madalina mocan.jpg
Mădălina Mocan

Mădălina Mocan este doctorand în științe politice al FSPAC. După mai bine de 10 ani petrecuți în sectorul asociativ este în continuare preocupată de inegalitate, drepturile omului, transparență și bună guvernare. A inițiat și făcut parte din proiecte care au urmărit folosirea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea participării civice și responsabilizare politică. Este Aspen Institute Romania fellow (2009) și moderator și German Marshall fellow (2014). Continuă să lucreze în proiecte în domeniul transparenței, reducerii exploatării (combaterea traficului de ființe umane), analizei de politici publice. Este interesată de practica și teoria noilor forme de asociere civică. Este membră în Consiliul Director al TechSoup Romania.

LinkedIn: Madalina Mocan

Twitter: MadalinaMocan @MadalinaMocan

Lev_Fejes.jpg
Zoltán Levente (Lev) Fejes

Lev are peste 7 ani de experiență în sectorul non-profit, lucrând în diferite funcții în domeniul responsabilității sociale corporative şi al cercetării filantropiei. În rolul său actual de Corporate Knowledge Manager la EVPA, Lev este responsabil de realizarea de proiecte de cercetare privind cele mai recente tendinţe şi întrebări din domeniul investiţiilor sociale corporative. De asemenea, Lev este cercetător la Institutul de Cercetare Făgăraş, expert la Centrul pentru Studiul Democrației şi bursier al Romanian Young Academy. În aceste calități, Lev desfăşoară în principal cercetări academice în domeniul criminologiei, al produselor contrafăcute, al poliției şi al siguranței urbane. Pasionat de transformarea lumii într-un loc mai bun pentru fiecare şi pentru toți, el este, de asemenea, implicat în diverse cercetări mai aplicate pe teme de filantropie şi sustenabilitate.

bretea.jpg
Laura Bretea - activitate suspendată temporar

În prezent este angajată a Comisiei Europene, activitatea ei în cadrul CSD fiind suspendată pe perioada contractului.

Laura Bretea este absolventă programului de licență al Universității Paris X și al Masterului de Relații Internaționale și Afaceri Europene în cadrul Universității Paris I, Sorbonne. Laura Bretea este consultant în asistență electorală pentru Națiunile Unite, Comisia Europeană și ONG-uri internaționale. Cu o experiență de zece ani în domeniul alegerilor, ea a observat alegeri din numeroase țări, cel mai recent în Egipt, Nigeria și Afganistan. Recent, Laura a lucrat ca Asistent parlamentar la Parlamentul European, Consilier Electoral pentru Națiunile Unite și a activat în mediul ONG în România.

greab.jpg
Carmen Greab

Carmen Greab este cercetator in cadrul departamentului de Știinte Politice – UBB, Cluj-Napoca și doctorand în Sociologie în cadrul aceleași universitați. Recent a beneficiat de o bursa de cercetare de 6 luni pe tema „Experimentelor și practicilor deliberative în educație”, în cadrul Fundatiei Kettering din Dayton, America. Interesele majore de cercetare le reprezinta studiul privind educația civica și efectul acesteia asupra socializarii politice și civice a tinerilor precum si studiul asupra practicilor recente privind participarea civica și politică. In acest sens, Carmen Greab și Daniela Angi au colaborat recent în scrierea si depunerea unui proiect de cercetare avand ca tema principal educația civică în Romania. Scopul principal al acestui proiect este acela de a evalua efectele formative a educatiei democratice asupra valorilor democratice si a abilitatile civice, dar si acela de a oferi o imagine comprehensiva asupra curricumului de educație civica și practicile instituționale aferente in Romania. În plus, a fost recent angrenată într-un proiect pilot privind introducerea bugetării participative în Cluj-Napoca.

Junior Experts


anatolie-cosciug.jpg
Anatolie Coșciug

Anatolie Coșciug este doctorand în cadrul Universității din Bielefeld, Germania. Proiectul de cercetare doctorală este axat pe comerțul transnațional cu bunuri second-hand importate din Europa de Vest către Europa de Est și este coordonat de Thomas Faist (Universität Bilefeld) și Alejandro Portes (Princeton University). El este de asemenea asistent de cercetare in cadrul departamentului de Științe Politice, Universitatea Babeș-Bolyai, România, fiind implicat în proiecte de cercetare pe tema migrației românești.

ovidiu-oltean.jpg
Ovidiu Oltean

Ovidiu Oltean este doctor in Științe Politice și Comunicare si asistent universitar la FSPAC, UBB. Studiaza relația dintre migrația etnica din Romania, instituții și organizații etnice și schimbare sociala. 

andreea-vornicu.jpg
Andreea Vornicu

Andreea Vornicu este doctor în Științe Politice, la UBB. A terminat facultatea de Drept și secția de Jurnalism a FSPAC și deține o diplomă de master în Dezvoltare Internațională. Interesele ei de cercetare includ: design institutional și reconstrucția țărilor post-conflict, rule of law si procesele de justiție restaurativă și de tranziție.