Documentul de poziție poate fi citit integral aici.
CONTEXT
În 29 mai 2024, peste 40 de organizații ale societății civile din România cu expertiză în domeniile climă, energie, agricultură și biodiversitate au participat la o masă rotundă co-organizată de Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul Român pentru Politici Europene, Bankwatch România și Federația Coaliția Natura 2000, sub egida Comitetului Economic și Social European (CESE), intitulată "Viitorul Pactului Verde European, între echilibru ecologic și echitate socială". Acest demers s-a înscris în seria de peste 100 de evenimente găzduite de membrii CESE în Statele Membre ale Uniunii Europene, pentru a crește interesul cetățenilor Europei în apărarea valorilor europene și a democrației pe continentul nostru și pentru a promova un dialog deschis, transparent și substanțial între societatea civilă și reprezentanții instituțiilor europene. La eveniment au participat, de asemenea, cinci candidați la alegerile pentru Parlamentul European, reprezentând întregul spectru al partidelor politice europene.
Organizațiile gazdă vor integra perspectivele discutate în cadrul evenimentului în activitățile lor de advocacy, iar CESE le va folosi în elaborarea de noi rapoarte și avize pe marginea cadrului legislativ european.
SCURTĂ PERSPECTIVĂ A COMITETULUI ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ASUPRA PACTULUI VERDE EUROPEAN
În fața unor crize multiple și interconectate - climă, biodiversitate, conflicte, inflație - avem nevoie de o schimbare de paradigmă: o reinventare a economiei europene către una a bunăstării, echitabilă și verde, aliniată limitelor planetare și în concordanță cu Agenda 2030. CESE consideră că tranziția de la sistemul economic în care principalul motor era reprezentat de creștere, la cel în care sustenabilitatea primează este imperioasă, motiv pentru care propune o serie de indicatori de măsurare a progresului economic și social dincolo de PIB;
Nu va exista un Pact Verde fără un Pact Social ("there will be no green deal without a social deal") - Fondul pentru Tranziție Justă nu rezolvă problema structurală a echității procesului de tranziție. Astfel, CESE promovează necesitatea unei directive europene pe tranziție justă și a unui Comisar European dedicat subiectului;
Ajustarea în jos a țintelor Pactului Verde nu reprezintă o soluție sustenabilă a nemulțumirilor diferitelor segmente ale societății europene. În schimb, trebuie ajustate politicile din spatele țintelor și văzut, concret, cum pot ele funcționa și de ce actualul lor design nu este unul optim. Spre exemplu, în domeniul agriculturii, problema reală este că fermierii europeni nu primesc un preț corect pentru producția lor și până nu va fi adresat subiectul lanțurilor valorice globale și acordurilor comerciale care dăunează competitivității agriculturii europene, renunțarea la țintele de înverzire a Politicii Agricole Comune nu va duce la îmbunătățirea situației agricultorilor europeni.