Acest raport prezintă viziunea promovată de Centrul pentru Studiul Democrației cu privire la reformarea principalelor instituții și legi care au ca rol reprezentarea politică a cetățenilor din România. Scopul final este încurajarea cetățenilor de a participa la viața politică prin agregarea eficientă a intereselor lor la nivelul sistemului politic și transpunerea cât mai fidelă a acestora în politici publice.

Principiile și elementele concrete care compun viziunea noastră au stat la baza unei ample campanii de comunicare publică și de advocacy instituțional în procesul de elaborare a unor noi legi privind sistemul politic din România, desfășurată de CSD în perioada ianuarie-iunie 2015, ca organizație a societății civile cu expertiză academică provenită din domeniul științelor politice.


Acest raport are următoarele componente principale:

  1. Contextul - provocările cu care se confruntă astăzi democrația din România, din perspectiva reprezentării cetățenilor de către politicieni, în context internațional.
  2. Principiile pe care se bazează recomandările noastre.
  3. Direcțiile de reformă pe termen lung a instituțiilor și mecanismelor politice care asigură reprezentarea cetățenilor.
  4. Propunerile tehnice făcute de echipa Centrului pentru Studiul Democrației în perioada ianuarie-iunie 2015, în contextul proiectelor de lege dezbătute de Parlament.

Descarcă raportul